Auckland English Academy

Auckland English Academy

CE PATHWAY TO NZCEL

This is a 12-week programme of continuous assessment run concurrent with enrolment in an Auckland English Academy Communication English class at a level meeting the entry criteria for the chosen NZCEL programme at partner school Bridge International College.

This Pathway provides evidence of English language proficiency for the purpose of entry onto a Bridge NZCEL programme (Level 4 or 5) and is an alternative to Bridge’s internal placement test (IEPT).

Pathway Levels

CE Pathway Level
Duration
Goal Programme
Elementary &

Pre-Intermediate

6 – 12 Weeks AEA CE Intermediate
Intermediate 12 Weeks NZCEL Level 4 Academic
Upper-Intermediate 12 Weeks NZCEL Level 5 Academic

REQUIREMENTS TO COMPLETE PATHWAY

  • Maintain attendance above 90%.
  • Participate in all classes, including homework.
  • Achieve 70% across two 6-weekly tests*.
  • Complete weekly portfolio tasks.
  • Receive the teacher’s endorsement.

CHOOSE FROM 2 TIMETABLES

  • Morning: 8:30 – 12:30
  • Evening: 17:30 – 21:30

PATHWAY ENTRY

The pathway starts when students complete all the following requirements:

  • Reached the required CE Level.
  • Attend a diagnostic interview with the Bridge Director of Studies or delegate.
  • Sign the NZCEL Pathway waiver (Pathway course starts officially after signing the waiver, cannot be applied retrospectively).

ASSESSMENT

  • *6-weekly tests: All skills must be a minimum of 60%, with an overall score of 70% or above.
  • Scores may be clubbed (i.e. the highest scores from each test can be combined).
  • Weekly portfolio submissions will be conducted under test conditions.

SUPPORT

NZCEL Pathway learners will be given individualised feedback on their portfolio tasks and offered opportunities to attend academic and/or language skills workshops to accelerate their learning.

CE Pathway classes are from Monday to Friday

Morning Timetable

8:30 – 10:30 | Lesson 1 120 Min
10:30 – 10:50 | Break 20 Min
10:50 – 12:30 | Lesson 2 100 Min

Evening Timetable

17:30 – 19:30 | Lesson 1 120 Min
19:30 – 19:50 | Break 20 Min
19:50 – 21:30 | Lesson 2 100 Min
  • Class size:16
  • Class hours:20 h/w
  • Duration:Minimum 4 weeks
  • Level:Elementary to Upper-Inter
  • Start dates:Every Monday
Enrol Now
Scroll to Top